tiistai 20. maaliskuuta 2012

Leffa- ja tv-musiikista innostuneet rumpalit huhtikuun tiskijukkina

Toiseen Pingisklubiimme on vielä muutama viikko, mutta tässä vaiheessa on hyvä hieman kertoa tulevan klubin dj-kaksikosta, jonka muodostavat Arttu Hokkanen eli dj Arttu ja Mikko Koskinen eli dj mikkomikko.

Rumpaleina paremmin tunnettujen herrojen dj-urat alkoivat, kun Artulta kyseltiin vuoden 2009 alussa kiinnostaisiko häntä mennä joinakin keskiviikko-iltoina soittamaan levyjä Tampereen Dorikseen. Mikko oli tuolloin hänen uusia luokkakavereitaan Tampereen ammattikorkeakoulun elokuva- ja televisioilmaisun -linjalta.

"Meillä oli Mikon kanssa samanlainen innostus tietynlaisia elokuvia ja musiikkia kohtaan. Kaiken lisäksi Mikko oli vaan niin hyvä tyyppi, että oli loogista pyytää häntä dj-kaveriksi", Arttu kertoo dj-parin alkutaipaleesta.


Kaksikko pisti Pretty in Pop -klubin pystyyn. He vetivät viitisen klubia reilun vuoden aikana. Doriksen keskiviikko-illoille ei ollut kovin isoja käviodotuksia, joten musiikkia saattoi soittaa aika vapaasti ilman paineita.

"Hauskoja iltoja... ainakin meille", Arttu muistelee.

Pretty in Popin lisäksi Arttu ja Mikko ovat soittaneet yhdessä levyjä erilaisissa kekkereissä, TTVO-bileissä, Tampere Art Factoryssa ja Reikäreuna -elokuvafestareilla. Kerran heidät on nähty pyörittämässä levyjä jopa pikadeitti-tapahtumassa.

"Tuollaista pientä kivaa siis. Tuskimpa kumpikaan meistä itseään ensisijaisesti dj:ksi kutsuu."


Ensisijainen titteli liittyy tosin sekin musiikkiin. Arttu soittaa rumpuja tamperelaisessa Idiomaticissa, joka alkaa ahkeran kiertämisen ansiosta olla tuttu näky tamperelaisilla keikkapaikoilla. Melodista ja tarttuvaa rockia soittava viisihenkinen bändi tekee parhaillaan debyyttilevyään, jonka on määrä ilmestyä kesän jälkeen.

"Kaikki biisit on nyt äänitetty. Jotain pientä taitaa vielä uupua, kuten jousia muutamasta biisistä. Levy on tällä hetkellä tuottajamme Ercolan miksauksessa", Arttu kertoo.

Syksyyn asti Idiomaticin uutta musiikkia ei kuitenkaan tarvitse odottaa, sillä ensimmäinen sinkku on jo täysin valmis. Sen on tarkoitus ilmestyä ennen kesää, mitä luultavimmin musiikkivideon kera.

Arttu harmittelee, että koska illan viimeisiä hitaita voi soittaa aina vain sen yhden tai joskus ehkä kaksikin, niin aika monta kaunista kappaletta on jäänyt vielä soittamatta. Esimerkiksi Francis Ford Coppolan Dracula-elokuvasta napatun Annie Lennoxin kappaleen Love Song For A Vampiren hän haluaa vielä joskus päästä soittamaan.

Pingiksestä hänelle tulee aina mieleen Forest Gumpin pingiskohtaukset, sillä tulevan klubin dj liittää pingiksenpeluun elokuviin. Joten mikäs sen sopivampaa, kuin viettää Pingisklubi elokuvasävelien tahtiin.

"Olen itseasiassa aika fiiliksissä tulevasta Pingisklubista, ja haluan itsekin päästä pelaamaan. Viime kerrasta on aikaa. Meidän pitää Mikon kanssa vuorotella DJ-kopissa."

Vuorotella täytyy myös dj-esittelyssä. Seuraavaksi Mikko kertoo dj-taustoistaan ja muun muassa siitä, millaista on sovittaa aikatauluja, kun soittaa kahdessa bändissä.

Yournalist ja The Friend -yhtyeet pitävät Mikon kiireisenä

Dj mikkomikko on soitellut levyjä illan verran myös toisen bändinsä Yournalistin soittajien kanssa. Mikon parhaat muistot dj-keikoista ovat syntyneet niistä kerroista, kun joku tulee biisin jälkeen innostuneena kysymään, mitä hän juuri soitti.  


"On hienoa jos joku löytää soittoni kautta jonkun uuden hyvän biisin tai bändin. Vaikka vanhat ja tutut biisit ovat erittäin tärkeitä fiiliksen luojia, arvostan ihan kuuntelijanakin, että dj tarjoilee välillä jotain, mitä kukaan ei ole ehkä vielä kuullut. Mutta mitä tulee hyviin muistoihin, ne ovat hienoja hetkiä kun huomaa saaneensa porukan hyvälle tuulelle ja heidän päänsä nyökkäilemään."

Mikon mukaan hänellä ei taida olla kappaletta, jonka hän olisi kovasti halunnut soittaa, muttei ole jostain syystä päässyt koskaan sitä dj-kopista tarjoilemaan. Hän tosin muistaa, että joskus on jäänyt joku alunperin settilistaan suunniteltu biisi soittamatta siksi, että aika ei ole riittänyt.

"Usein kun dj-keikan jälkeen pakkailee levyjä laukkuun, huomaa, että jäi monta laulua soittamatta. Jonkun biisin kohdalla olen kyllä joskus miettinyt, että sopiikohan se illan linjaan, mutta silloinkin olen yleensä soittanut kappaleen. On tärkeää välillä vähän elävöittää settiä, toki tilanteen mukaan hyvän tai hyvin huonon maun rajoissa."

Muusikkona Mikko on tunnettu Yournalist-bändin rumpalina. Trion muut jäsenet ovat veljekset Oskari ja Santeri Ruohonen. Turkulaiseksi superbändiksi tituleerattu yhtye on tunnettu energisistä, poppia ja progea sekoittavista keikoistaan. Heidän debyyttilevynsä Horrow and terror ilmestyy 18. huhtikuuta. Mikko kuvailee tulevaa albumia monipuoliseksi ja helposti lähestyttäväksi. Se on rock, ja siitä löytyy asennetta ja tunnelmaa. 

"Itsekin odotan innolla, millaisen vastaanoton levyn biisit saavat. Pian se selviää."

Mikko soittaa myös The Friend -yhtyeessä, jossa rumpujen sijasta kyytiä saavat kitarankielet. Nelihenkisen kitararock-bändin debyyttialbumi Athlethic Girls näki päivänvalon alkuvuodesta 2011. Nyt bändi kerää Mikon mukaan uusia voimia ja työstää rauhassa uutta materiaalia. Kiireisellä miehellä on siis aina jokin projekti meneillään.

"Pelkät bändit eivät vielä täytä kaikkea aikaani. Mutta kun joukkoon lisätään toistaiseksi koulunkäynti ja muut projektit niin täytyy myöntää, että aikani on välillä kortilla. Bändien kanssa tilanne on toistaikseksi mennyt aika mukavasti niin, että kun toinen julkaisee levyn, toinen ottaa huilia."

Pingiksessä Mikko ei ole päässyt näyttämään taitojaan, vielä.

"Valitettavasti täytyy myöntää, että pingiksen peluun suhteen minulla ei ole kovin hyviä muistoja. Muistan vaan aina hävinneeni. En osaa sitä nollaakaan. Pingisklubi sen sijaan kuulostaa aivan mainiolta idealta ja odotan ilolla illan konkretisoitumista."

Mikon bändien levyjä on tarjolla huhtikuun 10. järjestettävällä Pingisklubilla, sillä kaikkien peliin osallistuneiden kesken arvotaan jälleen levypalkintoja. Drink Tonight Records tarjoaa The Friendin ja Yournalistin levyjä, minkä lisäksi arvomme tuttuun tapaan myös GAEA Booking & Recordsin levypalkintoja.

Tutustu kaksikon bändeihin klikkaamalla nimistä suoraan yhtyeiden sivuille:

Idiomatic
The Friend
Yournalist