maanantai 18. toukokuuta 2015

Olavi Uusivirran dj-setti täynnä nostalgiaa

Pingisklubin ensimmäinen kevät Helsingissä huipentuu torstaina 21. toukokuuta, kun saamme dj-vieraaksemme parhaillaan kiertueella olevan Olavi Uusivirran. Ennakkohaastattelussa Uusivirta muistelee aiempia dj-keikkojaan, paljastaa tuttuun tapaan pingistelyillan biisivalintoja ja kertoo seuraavan levyn etenemisestä.

Minkä verran olet tehnyt dj-keikkoja?
– Olen tehnyt vain muutamia: ne ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Viime kesänä oli Hailuodossa Bättre Folkissa dj-keikka, ja sitä edellisenä kesänä olin Loosessa Radio Helsingin kesäklubilla, mutta sitä edellisestä on pidempi aika.

Millaisia muistoja sinulla on dj-keikoista?
– Yleensä huomaa ajan menevän siivillä, ja tunnit katoavat johonkin. Pari tuntia menee hujauksessa ja lopussa miettii, mitä enää ehtii soittaa. Yleensä menee mukavassa huurussa.

Olavi Uusivirran edellinen dj-keikka oli niin ikään Pingisklubilla 
kesän 2014 Bättre Folk -festivaalilla Hailuodossa. 
KUVA: Tuua Savuoja.

Tosiaan viime kesänä soitit levyjä Pingisklubilla Bättre Folkissa. Mitä jäi mieleen?
– Se oli mahtava kokemus. Se oli aika myöhään, ja kaikki olivat aivan pelti kiinni, mutta ei kuitenkaan ihan katatonisessa tilassa. Muistan, että myöskin festareilla esiintynyt Iisa kantoi minulle skumppalaseja ja piti minun nestetasapainoni kunnossa. Se oli hauskaa. Tanssilattialla oli väkeä, enkä onnistunut tyhjentämään tanssilattiaa. 

Millaiset odotukset sinulla on tulevasta Pingisklubista Helsingissä Elmun Baarissa?
– Oikein innolla odotan. Voi olla, että se on toisen tyyppinen, että ihmiset enemmän fiilistelevät kuin tanssivat. Silloin voi enemmän keskittyä siihen, mikä on hyvää musiikkia, jota haluaa soittaa. Huomaan, että olen alkanut miettiä ja laittaa ylös, jos tulee joku biisi mieleen. On kiva tehdä myös skarveja, että menee maailmasta ja huoneesta toiseen.

Millaista musiikkia tuolloin 21. toukokuuta on luvassa?
– 70- ja 80-luvuilta paljon musiikkia, ja voi olla, että jotain vanhaa Suomi-iskelmää jonkin verran. Miksei myös 90-luvun puolivälin musiikkia, koska oma popherääminen on tapahtunut silloin. Olisi kiva soittaa jonkin verran kotimaistakin.

Mitkä kolme biisiä ainakin aiot soittaa ja miksi?

– Morrissey: Suedehead. 
Kun Morrissey oli Finlandia-talolla keikalla, Suedehead oli muistaakseni toinen kappale, jonka hän veti. Ensin tuli Queen Is Dead ja sitten Suedehead. Jotenkin se oli unohtumaton fiilis, kun Morrissey oli valkoisessa asussaan. Ihan kuin Elvis olisi tullut lavalle. Se hetki on piirtynyt takaraivoon, ja tuo biisi on kummitellut sellaisena, että sen haluaisi itsekin soittaa, jos sauma tulee.

– Eleonoora Rosenholm: Karvattomat koirat (Edu Kehäkettunen –cover). 
Karvattomat koirat on meidän keikka-auton all time favourite. Jos tarvitsee tunnelman nostatusta keikkapakussa, laitamme sen soimaan. Tänäänkin se on kuunneltu Jaakko Kämäräisen toivomuksesta.

– Pulp: Mis-Shapes. 
12-vuotiaana kuudennella luokalla tuli kuunneltua Different Class –albumia, jonka avausraita Mis-Shapes on. Näin Pulpin vuonna 1996 Ruisrockissa ja nyt uudestaan Ruississa pari vuotta sitten. Se oli hieno fiilis.

Olette bändisi kanssa parhaillaan kiertueella. Uutta levyä viimevuotisen kiertueen jälkeen ei ole vielä ilmestynyt, joten millaisia uusia jekkuja olette keikoille keksineet?
– Meillä on ollut tavoitteena, että kolmannes setistä  ja kokonaisrakenne vaihtuisi. Klubi- ja festarikeikat ovat rakenteeltaan vähän erilaisia. Joitain uusia biisejä tulemme soittamaan. Julkaisemme uudesta sinkkubiisistä Hän laulaa kuin kuolisi huomenna seiskatuumaisen, jonka B-puoleksi tulee Topi Sorsakosken ja Agentsin On kesäyö –kappale, niin sitä me soitamme ja ehkä paria muutakin uutta biisiä.

– Olemme äänittäneet seitsemän uuden biisin pohjat Timon (Kämäräinen) studiossa. Levy on jo pitkällä ja hyvällä mallilla. Kesällä levynteosta tulee pidettyä taukoa ja kun keikoista hellittää, teemme levyn alkusyksystä loppuun, ja julkaisemme sen näillä näkymin tammikuussa. Siinä ehtii tulla vielä toinen ja kolmaskin sinkku. Me vähän aikaistimme uuden levyn julkaisua sen takia, kun tuli näin paljon keikkoja, ettei tarvitse samalla paletilla mennä.

Viime vuonna jo keikkailitte paljon. Mistä teillä riittää virtaa?
– Tuli itse asiassa vähän yllätyksenä, että keikkoja on edelleen niin paljon. Yleensä menee niin, että tulee levy ja teemme klubikeikat ja kesän festarit ja seuraava kesä on hiljaisempi. Mutta nyt tosi monista paikoista tuli heti kutsu uudestaan. Ilmeisesti olemme jotain tehneet oikein viime kesänä, että halusivat jo heti seuraavanakin kesänä. Se on tosi hauskaa ja sitä suuremmalla syyllä tulee haaste vetää vielä kovempia keikkoja.

Mitä muita projekteja sinulla on tällä hetkellä meneillään?
– Nyt ei juuri ole muuta kuin levyntekohomma ja nämä keikat. Syksyllä on yksi leffaprokkis, jota kuvataan Turun suunnalla, mutta siitä tiedotetaan tarkemmin varmaan kuun lopussa. Se on sitten keikkojen jälkeen.


Ennen kesän keikkoja ja tulevaa leffaprokkista Olavi Uusivirta soittaa torstaina 21. toukokuuta Pingisklubilla harvinaisen dj-keikan Helsingissä Elmun Baarissa

Ryhmäpingikset pyörähtävät käyntiin ja musat pärähtävät soimaan klo 21. Mailoja saa lainaan ilmaiseksi paikan päältä, tiskillä on juomatarjouksia ja kaikkien pelaajien kesken arvomme levyjä. Lisätietoja täältä: 
https://www.facebook.com/events/1610093779235630/

KUVA: Julius Konttinen