maanantai 11. helmikuuta 2013

Giffaa hei! -ilta tarjoaa harvinaisuuksia ja innostavaa musiikkia

Helmikuun 20. päivä Pingisklubin dj-pönttöön nousevat dj Patonki ja jo aiemmin klubillamme levyjä pyöritellyt dj Hyrrä. Koska jälkimmäinen dj on jo aikaisemmin esitelty, keskitymme dj Patonkiin eli valokuvaaja Tomi Palsaan, jonka Giffaa hei! -animaatiosarja verkkomedia Nuorgamissa antoi helmikuun klubille teeman. Eli helmikuun klubilla kuullaan Palsan gif-animaatioissa seikkailleita artisteja.

Mistä sait idean alkaa tekemään gif-animaatioita, joita on julkaistu Nuorgamissa?

– Idea ehti muhia päässäni vuosia. Hektisten festivaalikuvausten tiimellyksessä kuvia kahlatessa lähes identtisten otosten muodostamat kuvaparit alkoivat elää omaa elämäänsä. Huvitin pitkään kuvaajakavereitani näillä esi-giffeillä. Kun Nuorgamia alettiin suunnitella tosissaan, heitin ilmoille jo kauan muhineen idean näistä animoiduista rokkikuvistani. Samalla keksin tuon Giffaa hei! -nimen, joka on sopivan leikkisä ja hyväntuulinen otsikko näille animaatioille. Mikä voisikaan ola parempaa sisältöä medialle, jossa halutaan ottaa kaikki hyöty irti internetin suomista mahdollisuuksista ja tehdä asioita, joita ei voi toteuttaa perinteisessä lehtiformaatissa.

Miten valokuvaustilanne eroaa silloin, kun tiedät tekeväsi gif-animaatioita?

– Kuvaustottumukseni ovat pysyneet samanlaisina ennen ja jälkeen Giffaa hein. Toki ensimmäisellä giffien teon oppimisen jälkeisellä kuvauskerralla homma riistäytyi käsistä ja otin järjettömät määrät kuvia sarjatulella siinä luulossa, että siten tulisi paljon käyttistä matskua. Käyttökelpoista materiaalia tuli suhteessa paljon vähemmän kuin ennen mutta hukkaruutujen määrä kasvoi suunnattomasti. Jos oikein väkisin yrittää saada aikaiseksi gif-matskua, ei sitä luultavimmin synny.

En mieti koskaan, että menenpä nyt kuvaamaan giffejä. Kuvaan keikkoja ihan normaalisti ja toivon saavani mahdollisimman monta onnistunutta kuvaa. Parasta jälkeä tulee, kun ei mieti itse kuvaustilanteessa mitään turhia, vaan nauttii siitä kuvaamisesta ja katselee sitten jälkikäteen, mitä muistikorteille tarttui. Minulla on kyllä aika hyvät refleksit ja osaan poimia keikoilta sellaisia kiinnostavia ja kuvauksellisia tilanteita, joista tulee automaattisesti otettua varmuuden vuoksi useampiakin kuvia, jotta saisin sen tilanteen ikuistettua edes yhteen kuvaan. Liipasinsormi on ollut noissa tilanteissa herkkänä jo paljon ennen koko Giffaa hei! -ajatuksen syntyä.

Millainen sinun dj-urasi on ollut ja miten olet päätynyt soittamaan levyjä?

– Meikäläisen dj-urassa ei ole paljon puhuttavaa. Ennen Pingisklubia olen ollut dj-hommissa tasan viidesti. Aiemmin olen soittanut iltoina – tai muutamassa tapauksessa aamuina – jolloin levylassella ei ole tanssitusvelvotteita. Ne ovat olleet itselleni luontevia tilaisuuksia. En oikeastaan halua soittaa sellaisia biisejä, joita "pitäisi soittaa", jotta jengin saisi vaikkapa tanssimaan. Eli katsotaan kuinka käy, kun Pingisklubin loppuyöstä pitäisi käsittääkseni tarjota rytmiä tanssijalkojen allekin.

Deejiiksi olen päätynyt simppelin porttiteorian kautta: musiikki on ollut tärkeimpiä asioita elämässäni käytännössä aina ja siksi levykokoelma on paisunut melko mittavaksi. Käyn paljon keikoilla ja musiikkitapahtumissa, tapaan paljon samanhenkisiä ihmisiä ja heistä tulee tuttavia. Jotkut näistä tutuista ovat pyytäneet minua erinäisiin tapahtumiin soittamaan erinäisiä kappaleita.

Millaista musiikkia aiot soittaa Pingisklubilla, millaiseen tunnelmaan viet pingiksenpelaajat?

– Aion soittaa hyviä ja vielä parempia kappaleita. Suhteellisen monipuolinen kattaus on tulossa. Illan aikana kuultavilla lauluilla ei ole välttämättä keskenään muuta yhteistä nimittäjää kuin se, että niiden esittäjistä on julkaistu Giffaa hei! -animaatio. Ajattelin jättää synkistelyn vähemmälle ja soittaa innostavaa musiikkia, oli se sitten Bad Plusin jatsia, Slayerin möykkää, Antero Raimo & Ovien uushumppaa, Teenage Fanclubin klassista poppia, Robinin nuorisomusiikkia tai Tiger Lilliesin kieroa sirkusmusiikkia.

Illasta tulee varmaankin viihdyttävä ja yllätyksellinen. En edelleenkään viitsi soittaa niitä suurimpia hittejä, vaan mieluummin kaikkien tuntemiltakin yhtyeiltä soitan vähemmälle huomiolle jääneitä biisejä kuin niitä kaikista kuluneimpia valintoja. Olisi mahtavaa, jos edes joku kuulijoista löytäisi itselleen uusia suosikkiartisteja tai lempparibiisejä soittamieni laulujen joukosta.

Millaisia muistoja sinulla on pingiksenpeluusta ja aiotko ottaa matsia Pingisklubilla? 

– Pingis on parasta. Penskana tuli pelattua pingistä Forssan mahtavilla nuorisotiloilla notkuttaessa, kun eihän siellä ollut mitään tekemistä noin muuten. Vanhemmiten olen keksinyt muutakin ajanvietettä, kuten vaikkapa gif-animaatioiden teko. Häpeällistä myöntää, että olen käynyt Pingisklubilla aiemmin ainoastaan yhden kerran. Ryhmäpingis oli kyllä kiehtovaa, mutta siinä vaiheessa iltaa mulla ei ollut osumatarkkuus enää ihan kohdillaan, joten toivottu menestys jäi vaan haaveeksi. Aion kyllä vetäistä muutamat rundit pingistä tälläkin kertaa, josko pääsisi tällä kertaa vähän kiihkeämpiin koitoksiin kuin viimeksi.

Harrastatko jotain muuta baariurheilua?

– En tiedä, lasketaanko musavisailua baariurheiluksi. Mikäli lasketaan, niin sitä tulee harrastettua välillä jopa sairaalloisesti. Muuten ei tule pahemmin baareissa urheiltua. Oikeastaan käyn baareissa aika vähän, ellei kuvauskeikkoja tai musavisailuja lasketa.

Jos dj Patonki olisi pingispallo, miten ja minne se pomppisi?

– Patonki-pallon ilmaradat näyttäisivät sivustakatsojan silmin epämääräisiltä ja osoitteettomilta, mutta jotenkin ne osuisivat kuitenkin pöytään, ei niinkään taidolla mutta tuurilla, verkko-osuman kautta.

Pingisklubilla on tuttuun tapaan Tummat tunnit koko illan eli alkaen klo 21! Sisään pääsee narikan hinnalla (2e), ja pingismailan lainaaminen on ilmaista! Helmikuun  tapahtuma löytyy myös Facebookista. Tervetuloa!